Zadnji dan tedna domače, Šalovske hrane, je prišel na vrsto Tradicionalni slovenski zajtrk. Tekom tedna je nastajala razstava z domačimi Šalovskimi pridelki. Veseli smo, da živimo v krajih, kjer še vedno naše družine  pridelajo dosti zelenjave in sadja, pa tudi mesa in mesnih izdelkov.

Danes pa smo imeli na jesensko dekorirani mizi kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Poudarek je na domačih jedeh, od lokalnih pridelovalcev in čebelarjev. Hvala čebelarjema Jožici in Bojanu Črnko iz Markovec za doniran med.  Hvala učencem in učenkam 5. in 6. razreda za pomoč pri pripravi in dekoraciji miz.

Po zajtrku smo učence seznanili z lokalnimi pridelovalci v občini Šalovci, kar smo raziskovali z devetošolci.  Vse te prispevke smo našli na spletu in pripravili kratek video o Ekosocialni kmetiji Korenika, o Čebelarstvu Zorjan, o Turistični kmetiji Mali Raj, kjer prodajajo kozji sir z raznimi dodatki, o Ekološki kmetiji Rengeo, ki prodajajo ekološko zelenjavo, domače svinjsko in goveje meso, rženo, pšenično in ajdovo moko, razne zdrobe, sokove in vloženo zelenjavo, pa  prispevek o kmetiji Pertoci, ki prodajajo bučno in konopljino olje ter prispevek o Kmetiji mašAljaž, kjer pridelujejo zelenjavo tekom celega leta.  

Na koncu pa nam je o čebelarjenju spregovoril še gospod Jože Slaviček starejši iz Šalovec, ki je šoli tudi poklonil med.  Je čebelar in kmet, med drugim pa tudi dedek našega petošolca Urbana.  S tem smo lepo zaokrožili našo uro druženja pri posebnem zajtrku. Pa spet drugo leto. In dober tek.

Mira Serec

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)