2023/24

OŠ Šalovci tudi letos sodeluje v projektu Krokus. Sinagoga Maribor nam je podarila čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadimo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, le ti pa zacvetijo konec meseca januarja, ko obeležujemo  Mednarodni dan spomina na holokavst – 27. januarja.

Z učenci 8. in 9. razreda smo tudi to jesen posadili krokuse. Na prijeten sončen dan 10. novembra.  Rumena barva cvetov nas bo spominjala na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi pod nacistično oblastjo. Cvetlice nas spominjajo na vse otroke, ki so umrli v holokavstu.Letošnjo pomlad smo komaj čakali, da prvič pokukajo na plano naši rumeni žafrani. Sedaj smo jih posadili še malo več, tudi v obliki Davidove zvezde. Konec januarja ob ugodnih pogojih bodo pokukali iz zemlje. S spoštovanjem in v spomin na majhne otroke, na vrstnike naših učencev, ki so morali prezgodaj zaključiti življenjsko pot.


2022/23

Letos je naša šola ena izmed 109 šol v Sloveniji, ki se pridružuje mednarodnemu projektu Krokus. Lahko bi mu rekli projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa. Nastal je na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v zlovešči 2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

27. 10. 2022, smo prvič posadili krokuse na zelenici pred šolo v Šalovcih. Učenci 7. razreda so izdelali Davidovo zvezdo, ki je bila model za sajenje. 16 učencev 7., 8. in 9. razreda  ter 3 učiteljice smo se pred samo posaditvijo zbrali in prisluhnili uvodnemu delu o Projektu Krokus, o holokavstu, o Židih na Slovenskem, s čemer nas je seznanila ga. ravnateljica, učiteljica ZGO, Jožica Tratar.  Potem nam je devetošolka Živa prebrala odlomek iz knjige Vladekova pot v neznano. Govori o Vladeku, židovskem dečku iz Sobote, ki so ga naslednji dan po njegovem 6. rojstnem dnevu odpeljali… Nazaj se ni vrnil.

Potem smo se prestavili na zelenico pred šolo in posadili krokuse. S spoštovanjem in v spomin na majhne otroke, na vrstnike naših učencev, ki so morali prezgodaj zaključiti življenjsko pot. Pa vendar komaj čakamo na pomlad, ko se bodo naši žafrani prebudili in zacveteli v mogočni rumeni barvi v obliki Davidove zvezde.

Jožica Tratar in Mira Serec


Spominska ura na žrtve holokavsta

Vsako leto 27. januarja obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Tudi na OŠ Šalovci smo obeležili spominsko uro na žrtve holokavsta v petek, 27. 1. 2023.  Pripravili so jo Jernej, Anže in Miha,  učenci  8. in 9. razreda.  V uvodu so podali nekaj informacij o 2. svetovni vojni in holokavstu. V nadaljevanju so pripravili izseke iz pripovedovanja gospe Erike Fürst. To je Sobočanka in Židinja, ki je preživela nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz. Prisotni učenci so tako preko pripovedovanja začutili grozote, ki so se dogajale takrat 13 letni deklici Eriki. Potem so učenci predstavili še slovarček osnovnih judovskih pojmov, jih opisali in podkrepili s fotografijami.  Tekom dneva  smo spekli čokoladno babko, to je sladka kvašena jed judovskih korenin. Postregli smo jo vsem prisotnim na spominski uri.  Pogledali smo si tudi, kaj se dogaja s krokusi, ki smo jih posadili v jeseni. So že pokukali iz zemlje. Sedaj čakamo, da zacvetijo v svoji mogočni rumeni barvi, v spomin na vse umrle otroke holokavsta.

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)